Parlamentul israelian a adoptat luni cu 64 de voturi din 120 o lege privind restructurarea puterii judecătoreşti prin restrângerea atribuţiilor Curţii Supreme. Legea face parte dintr-un pachet mai amplu, criticat pentru pericolul de subminare a democraţiei şi contestat de câteva luni prin manifestaţii de stradă. Guvernul condus de premierul Benjamin Netanyahu consideră că puterea judecătorească se amestecă excesiv în procesele politice de luare a deciziilor.
Mai exact, potrivit noilor modificări, Curtea Supremă nu va mai putea decide că unele decizii ale guvernului sau ale miniştrilor sunt „inadecvate”, ceea ce – susţin contestatarii – va putea duce la corupţie şi la numiri sau demiteri arbitrare pentru funcţii-cheie.
Knesset-ul – parlamentul unicameral al Israelul – a dat aprobarea finală unei legi care împiedică instanţele să revizuiască caracterul rezonabil al deciziilor guvernamentale şi ministeriale, primul proiect de lege important care a trecut în cadrul reformei judiciare a guvernului.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 64 de voturi pentru şi 0 împotrivă, în condiţiile în care deputaţii opoziţiei au boicotat votul final asupra proiectului de lege în semn de protest. Mai mult, parlamentarii opoziției au abandonat sesiunea în semn de protest, unii dintre ei strigând: „Să vă fie rușine!”
Poliţia a folosit tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii care se opun măsurilor preconizate de coaliţia naţionalist-religioasă a lui Netanyahu, iar agenţii au ridicat cu forţa protestatarii care se legaseră cu lanţuri de stâlpi şi blocaseră drumul în faţa parlamentului.
Cu toate acestea, ministrul justiției, Yariv Levin, unul dintre arhitecții pachetului de reforme prezentat de Netanyahu ca fiind necesar pentru a crea mai mult echilibru între ramurile guvernului, nu s-a lăsat descurajat, potrivit informațiilor Reuters.
„Am făcut primul pas în procesul istoric, important, de reparare a sistemului de justiție și de restabilire a puterilor care au fost luate de la guvern și Knesset (parlament)”, a declarat el într-un discurs, potrivit informațiilor Reuters.
Joe Biden i-a cerut premierului Netanyahu să oprească reforma justiției, iar SUA sunt principalul sprijinitor al Israelului oferind asistență militară anuală de peste trei miliarde de dolari.
Mai exact, președintele SUA i-a cerut lui Netanyahu să nu adopte modificările care ar limita prerogativele Curții Supreme.
Într-o declarație fără precedent care vizează politica internă a unui stat partener strategic, Biden îi cere lui Netanyahu să nu adopte modificările care ar limita prerogativele Curții Supreme, spunând că este foarte îngrijorat de consecințele acestei legislații asupra democrației și a securității statului, transmite Axios.
„Ținând cont de amploarea amenințărilor și provocărilor cu care se confruntă Israelul în acest moment, nu are sens ca liderii israelieni să se grăbească cu aceste reforme – obiectivul Israelului ar trebui să fie găsirea unui consens”, a întărit Biden.
Peste 250.000 de israeliani au protestat în weekend la Tel Aviv, Ierusalim, Haifa și în alte mari orașe ale țării, și alte zeci de mii de persoane au mărșăluit pe caniculă din Tel Aviv spre Ierusalim pentru a-și exprima dezaprobarea față de reforma judiciară.
Sâmbătă noaptea, înainte de a se încheia demonstrațiile, premierul Benjamin Netanyahu, în vârstă de 73 de ani, a fost spitalizat pentru o intervenţia chirugicală în care i s-a implantat un stimulator cardiac, după ce medicii îi depistaseră o „aritmie temporară.”
El a fost externat luni dimineaţă, au anunţat biroul şefului guvernului şi un purtător de cuvânt al Centrului Medical Sheba de lângă Tel Aviv. Acesta a plecat din spital cu câteva ore înainte de a avea loc un vot crucial pe una din prevederile principale ale reformei judiciare.
Sursă FOTO: Shutterstock